Mercedes-Benz kiállítás

Mercedes-Benz
MOME kiállítás
Pozsár Péter, Boromissza Júlia, Tákacs Eszter, Kristóf Katalin

koncepcio
a forgás, a körbejárás összeköti, összemossa az élményeket és a fogalmakat, a funkciók átfolynak egymásba. az installáció, mint közeg körülvesz, kitölti a valós és virtuális teret.

hard
a koncepció hard része hordozófelöletként funkcionál. feladata, hogy hátteret, alapot képezzen a kiállítási tárgyaknak. úgy alakítjuk ki, hogy minden kiállítási elem installálására alkalmas legyen. a merev szalagok a funkciónak megfelelően módosulnak, alkalmasak arra, hogy posztereket, maketteket modelleket, prototipusokat és a kész autókat is elhelyezzük rajta. a merev fém szalagok térben meghatározó részét képezik az installációnak, de ezen kívül teret adnak virtuális tartalmaknak is, a szalagok alkalmasak arra, hogy vetített tartalommal lássuk el, igy a merev hard installáció egyfajta virtuális dinamizmust kap.

soft
a rendszer soft része az önálló installáció, mely a rendszer merevebb elemeinek teljes elszabadulásával születik. az installáció a szabadságot, az eleganciát, a művészetet, illetve ezek kapcsolatát szimbolizálja.

az installáció üzenete:
a human bodies+a koreográfia, azaz a design, az előre megtervezettség és az instrument tökéletes öszhangja maga a művészet, maga a mercedes benz.

transistent
a projekt középső része az átmeneti zóna. az installáció itt már elkezd fellazulni, kilép a teljesen merev rendszerből, de még ellát funkciókat, nem teljessen autonom. az inbetween rész a múlékonyságot időbeliséget ötvözi a tériséggel. az épület azon területein jelenik meg, ahol az események kapnak helyet. a tansient installáció olyan eseményeknek ad keretet, mint például a megnyitó . ezenkívül a megérkezés terét is ez az átmneti installáció foglalja el, illusztrálva a sokszínűséget, és hordozva a szükséges információkat. az átmeneti installáció vetítésre is alkalmas aktiv és nem aktiv állapotában egyaránt. a vetítés témája itt kettős, egyrészt a megérkezés terében eligazít információt szolgáltata kiállítás tartalmáról, másrészt az esemény térben prezentációknak konverenciáknak és egyéb eseményeknek ad hátteret.

a szalag
az installáció, egy elem sokoldalú felhasználásával készül. erre a célra a szallagot választottuk, mely alkalmas a tervezési szempontok kielégítésére.

- technologia design innováció
- tér fény mozgás
- impulzus inspiráció
- elragadtatás
- művészi rendszer
- design és művészet
- asszociáció
- együttműködés

a szalag az átmeneti terekben rugalmas müanyag illetve fém lemez lehet a mozgó felületek hosszától függően a tervezett kinetikus rendszer egy alul befogozz zengelyrendszerre épül amely roppant finom mozgással irányíthatja a függöleges szálak mozgását. az installáció szépségét az adja, hogy az irányjtott folyamatok mellett, a hosszú szálak maguk is kihajlanak, önálló szabad mozgásra képesek. a bemutatott szekvenciák mozgások csak kiragadott példák a variációk száma hatalmas, iyg az installáció alkalmas a folymatos fejlesztésre, bővítésre a szálak mozgásának ezérlése a variációk számát is meghatározhatja. hagyományos analog rendszerekkel tengelyek kiépítésével komplex mozgásokat lehet lemodelezni. elektronikus vezérléssel irányitott rendszer esetében viszont arra is lehetőség nyilik, hogy az installáció különféle külső impuzusokra is reagáljon, pl emberek mozgására sürüségére, hangokra fényekre stb..

az installáció merev hard része fém szalagok alkalmazásával készül mely az anyaghasználatnak köszönhetően könnyedslget légiességet sugároz a falra és a padlóra rögzített szalagelemek a kiállítási tárgyakat hordják, kialakításuk ugy készül, hogy esetenkén csupán posztereket hordanak, de alkalmasak arra is, hogy akár a prototipusok alá bekúszva az egy az egyes modelleket vagy a kész autokat is megemeljék megtartsák a hard installációs elemek, mint egy megfagyott mozdulat vannak jelen a kiállításon, ez a jelenlét azonban mégsem teljesen statikus. az installáció ezen részén vetítéssel egyfajza virtuális dinamizmust tudunk becsempészni. ennek megfelelő vetítőtechnika a feltétele. ennél jóval egyszerűbb de hasonlóan látványo eljárás ha a világítótesteket mozgatjuk. az itt ott elemelkedő szalagok árnyéka komoly téri dinamikát képes kiala tani egy ilyen statikus rendszeren belül is!

az installáció soft része tartalmazza a legkomolyabb technológiát köszönhetően a folyamatosan változó installációnak. a folyamatos változást itt is 2 féle módon tudjuk biztosítani. analóg rendszerek alkalmazása esetén, az installáció véges számú mozgást képes produkálni melyek a környezettöl függetlenül mozognak. digitális rendszer alkalmazásával ebben az esetben is megoldható, hogy az installáció reagáljon a környezetre.
a kinetikus installáció alapvetően 2 modozatbol áll. a kinetikusan mozgatható hullámokból illetbe a szabadon forgó szalagokból, állhat össze a szalag sorokat tengelyek kötik össze melyek egy egy motorral forognak. a manuális rendszerben. a digitális vezérlés sokszínűsége szükségessé teheti az egyedi meghajtást ami minden egyes szalaghoz saját meghajtást feltételez. ez jelentősenegnöveli a költségeket, de a lehetőségeket is nagy mértékben bővítik.

 • Mercedes-Benz kiállítás
 • Mercedes-Benz kiállítás
 • Mercedes-Benz kiállítás
 • Mercedes-Benz kiállítás
 • Mercedes-Benz kiállítás
 • Mercedes-Benz kiállítás
 • Mercedes-Benz kiállítás
 • Mercedes-Benz kiállítás
 • Mercedes-Benz kiállítás
 • Mercedes-Benz kiállítás
 • Mercedes-Benz kiállítás
 • Mercedes-Benz kiállítás
 • Mercedes-Benz kiállítás
category: 
division: 
Location: 
év: 
2010